Valutakurser

Selvom euroen har fundet plads i store dele af det europæiske samarbejde så slipper man stadig langt fra at skulle tænke i fremmede valutakurser når man rejser på ferie eksempelvis. Tager man selve tankegangen omkring valutakurser op på et højere niveau end blot perspektivet fra det enkelt individ, ja så er valutakurser nogen gange af en besværlig størrelse. Vekselkursen bestemmes på valutamarkederne.

Hvis kursdannelsen foregår frit, vil valutakurser være det der giver balance på handelsbalancerne. Hvis valutakurser ikke er frie men faste eller aftalebestemte, vil kortfristede ubalancer på handelsbalancerne ikke ændre de fleste valutakurser væsentligt. Alligevel vil der på lang sigt være en tendens til, at kurserne ændres således at der opnås en vis balance.

Alle disse sammenhænge omkring valutakurser er selvfølgelig ikke noget man går rundt og spekulerer over, når man står overfor en rejse som kræver, at man veksler til udenlandsk valuta. Men, valutakurser burde måske være noget vi alle var opmærksomme på.

En tur til USA i 2009 har formentlig føltes en del billigere end nogensinde tidligere har gjort. Den amerikanske doller nåede således et historisk lavpunkt, hvilket betød at valutakurser gjorde at man kunne få én dollar for kun 5 danske kroner.

Pludselig begyndte danske rejsende at tænke i ’storkøb’ af elektronik artikler, såsom Ipods, Kameraer osv, når de besøgt USA mfl.. Derudover blev andre dollar valuta lande ikke længere betragtet som lande som hørte under kategorien ’langtidsferie’. Nej, nu var folk villige til at betale for at komme af sted på noget som kunne minde om en forlænget weekendtur til New York. Dollarens devaluering betød at Amerika nærmest blev et tag-selv-bord for danskerne, som med billige flybilletter i hånden  valfartede til guds eget land for at få en del af kagen. Alt dette mest af alt pga. valutakurser.